SENZACIJA! To evropska odbojka ne pamti...

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.03.21. | 20:28

Jovana Stevanović i Busto napravili čudo protiv Vakifa usred Istanbula

Kakva odbojka, kakav meč, kakva senzacija!

Prvi polufinalni meč Lige šampiona za odbojkašice između italijanskog Busta i turskog Vakifbanka je doneo dramu za pamćenje. Potpuni autsajder, italijanski Busto je usred Istanbula savladao moćni Vakifbank 3:2 (20:25, 17:25, 25:21, 25:13, 15:13). I to pošto je bio u zaostatku od dva seta!

Izabrane vesti

Da bi se objasnio odnos snaga, najbolje je videti kakav skor ima Vakif kao najjači tim Evrope. Turkinje su ove sezone u svim takmičenjima zabeležile neverovatne 43 pobede i samo dva poraza. U Ligi šampiona nijedan poraz do polufinala! Do danas su bile u seriji od 25 pobeda! Busto je bio peti u italijanskom prvenstvu sa 15 pobeda i devet poraza, a onda u četvrtfinalu plej-ofa glatko ispao od Koneljana... Poslednji put kada je Vakif prokockao vođstvo od 2:0 i izgubio meč, bio je to meč domaćeg prvenstva protiv Fenerbahčea pre šest godina. Od tada su odigrale 270 utakmica u kojima nisu došle u situaciju da prokockaju prednost od 2:0.

Ipak, odbojka je čudesan sport koji nudi ovakve mečeve za pamćenje.

Turski Drim tim je samouvereno i moćno došao do vođstva od 2:0 u setovima. Baš kao što se i očekivalo...

Sve je funkcionisalo kako treba u igri Vakifa na početku. Prijem je bio besprekoran, Maja Ognjenović je majstorski dirigovala igrom, a Izabel Hak bombardovala smečevima sa procentom uspešnosti od preko 50 odsto. Na drugoj strani skoro da ništa nije funkcionisalo. Prijem je bio očajan, napad ispodprosečan, a korektor Aleksa Grej je pogađala svaku treću loptu. Vodio je Vakif od početka seta, odražavao prednost i rutinski ga priveo kraju. Turski tim je u drugom setu bio još ubedljiviji. Korektor Izabel Hak je malo prikočila u tom periodu, ali su blistale Maja Ognjenović, blokeri Zehra Guneš i Milena Rašić, primač Mišel Barč Hakli...

--------------------------------------------------------------------

*Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE

---------------------------------------------------------------------

A onda se u trećem setu nešto promenilo. Proradio je prijem Busta a fenomenalna Kamila Mingardi je počela da nosi tim na leđima strašnim potezima. Do sredine seta je vladala rezultatska klackalica, a onda je Mingardi povezala nekoliko sjajnih poena i Busto je poveo 17:13. Vakif se vratio na 17:17, pa na 19:19 ali su Italijanke osetile da imaju šansu. Igrale su kao da je meč tek počeo, pravile neverovatne poteze u odbrani, a nervoza se uvukla u Vakif. Stigao je Busto do četiri vezane set lopte i iskoristio drugu.

Opet, preokrenuti 0:2 protiv Vakifa nije delovalo kao moguće...

Umesto žestokog odgovora Guidetijevog tima, usledio je potpuni raspad Vakifove igre u četvrtom setu. Najjači tim Evrope je osvojio samo 13 poena, a Mingardi, Jovana Stevanović i Aleksa Grej su blistale na drugoj strani. Kada je Busto izborio tajbrejk, zamirisalo je na čudo...

Italijanke su fenomenalnom odbranom potpuno izbacile Vakif iz takta u petom setu. Guideti je čak zamenio i Maju Ognjenović ali nije išlo. Busto je poveo 8:4. Vakif se nije dao i izjednačio je, a onda vezanim smečom i blokom Milene Rašić poveo 11:10. Međutim, Italijanke su ’odbijale da umru’. Igralo se poen za poen dok servis Čansu Ozbaj nije izašao u aut na 13:13 i doneo Bustu meč loptu.

A taj poen... Teško je opisati šta se sve izdešavalo i kako se su oba tima branila iz nemogućih pozicija. Ceo ovaj fenomenalan meč je stao u taj poslednji poen. Italijanke su uspele i pobedile Vakif usred Istanbula.

Naravno, ništa ovde nije gotovo. Ima i revanš u Italiji. Vakif je i dalje favorit. Ali odbojkašice Busta su večeras pokazale da su sposobne za čuda. Aleksa Grej je sa 22 poena bila najefikasnija u pobedničkom timu, ali apsolutni junak je Kamila Mingardi sa 21 osvojenim poenom. Sjajna je bila i Jovana Stevanović sa 11 poena. Na drugoj strani je Izabel Hak osvojila 27 poena ali uz 18 grešaka. Milena Rašić je osvojila 12.

Ne pamti se kada je neko okrenuo 0:2 protiv četvorostrukog šampiona Evrope. Pa još u Istanbulu. Busto je nadomak čuda i finala Lige šampiona. Ali moraće da ovo sve potvrdi i u revanšu u Italiji.



tagovi

vakifbankJovana StevanovićMilena RašićLiga šampiona za odbojkašiceMaja OgnjenovićOdbojka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara